Judetul Bacău este situat în partea estică a tării, pe văile Siretului Mijlociu şi Trotuşului, având partea vestică pe culmile muntoase ale Carpatilor Orientali şi partea estică pe dealurile şi colinele Podişului Moldovei. Hotarele sunt sinuoase, dar în ansamblu creează impresia unei forme geometrice de paralelogram alungit pe directia vest-est. Spre vest, unde se învecinează cu judetele Harghita şi Covasna, hotarul urmăreşte în general cumpăna de ape dintre bazinul hidrografic al Trotuşului. Hotarul estic, prin care se separă de judetul Vaslui, merge mai întâi pe interfluviul dintre paraul Pereschiv şi Tutova, apoi pe interfluviul Zeletin-Tutova, ajungând în bazinul superior al Tutovei. Hotarul nordic, dincolo de care se află judeţul Neamţ, străbate extremitatea nordică a Colinelor Tutovei,
valea Siretului, valea Bistriţei, depresiunea sub-carpatică a Tazlaului şi munţii Tarcăului. Hotarul sudic, comun cu al judeţului Vrancea, trece prin capătul nordic al munţilor Vrancei, valea Trotuşului, valea Siretului şi sudul colinelor Tutovei.
Suprafata totala a judetului este de 6606,15 kmp, având drept resedinta municipiul Bacau. Ca teritoriu are marime mijlocie (2.8% din suprafata tarii). De la nord la sud, judetul Bacau este strabatut de culoarul larg al vaii Siretului, marginit departea centrala vestica a Podisului Moldovei in est si de o suita de trepte de relief tot mai inalte spre vest.
Unitatile naturale, aproape egale ca intindere, confera judetului un peisaj armonios. Altitudinile reliefului variaza de la 1664 m in varful Grindus din muntii Tarcaului (Carpatii Orientali) pana la 100m in valea Siretului. Cele 3 municipii, Bacau, Onesti si Moinesti, reprezinta judetul din toate punctele de vedere: administrativ, economic, cultural, edilitar. Salba de orase care inconjoara cele trei municipii: Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Slanic-Moldova, Targu-Ocna, vin sa intregeasca aspectul unui judet care prezinta o carte de vizita completa si onorata.