Comuna Coţofăneşti beneficiaza de prezenta pe teritoriul ei, a catorva agenti ecomomici de dimensiuni medii, care acopera mai multe domenii de activitate precum: extractia nisipului si pietrisului, agricultura, comert.
Societatile comerciale care isi desfasoara activitatea pe raza localitatii, inglobeaza forta de munca locala specializata, formata la locul de munca sau necalificata.
Tot sub aspect economic, localitatea prin reprezentantii de la nivel local, isi doreste atragerea de noi investitii si investitori care sa inglobeze cat mai multi localnici dintre cei considerati a fi o forta de munca apta si disponibila.
Tot aici este de mentionat deschiderea si sprijinul autoritatilor locale in dezvoltarea de noi afaceri in localitatea Coţofăneşti, care sa conduca la o buna dezvoltare a acesteia sub aspect socio-economic a cetatenilor comunei.

Context actual general

Formele sistemului de învăţămant din comuna Coţofăneşti, cuprind urmatoarele categorii: prescolar, primar si

gimnazial.

Comuna dispune de 4 institutii de învătământ :

  • Scoala Generala cu clasele I- VIII Coţofăneşti cu 8 sali de clasa;
  • Scoala cu clasele I – IV Balca cu 4 sali de clasa;
  • Scoala cu clasele I- IV Borsani , cu 8 sali de clasa;
  • Scoala cu clasele I- IV Tamasoaia, cu 4 sali de clasa;

La nivelul institutiilor educationale si de invatamant isi desfasoara activitatea 34 de cadre didactice ce ofera o pregatire la cele mai bune standarde educationale tinand cont si de contextul actual in care se desfasoara activitatea didactica.
Scolile comunei dispun de dotările necesare desfăsurării unui act didactic de calitate (cabinete scolare, terenuri de sport, computere cu acces la Internet).
Scoala generala cu clasele I- VIII Coţofăneşti beneficiază de încălzire centrală, echipament sportiv, sali de sport, cabinet de informatica, laboratoare. In incinta scolii functioneaza si Gradinita cu program normal, Coţofăneşti.
In cadrul unitatilor scolare din comuna Coţofăneşti invata 110 Prescolari si 522 Scolari. In comuna nu exista posibilitatea continuarii studiilor, ca urmare a desfiintarii Scolii de Arte si Meserii Coţofăneşti. Elevii comunei migreaza pentru continuarea studiilor si nu numai, in orasele cele mai apropiate: Onesti – aflat la 24 km distanta si Adjud – aflat la aproximativ 16 km.

Prin programul National de Redresare si Rezilienta, cauzat de criza provocata de Covid-Sars Cov2, invatamantul va primi un buget de peste 6% dintr-un total de peste 33 miliarde €, buget destinat dotarii si modernizarii institutiilor de invatamant, cat si dotarii la cele mai inalte standarde ale elevilor, cu echipamente destinate studiului la distanta sau in regim on-line.
In acest sens, institutiile educationale din Romania, sunt invitate sa prezinte planuri concrete de dezvoltare si reabilitare a scolilor cat si a institutiilor de cultura de pe raza localitatilor.
Pe raza comunei Coţofăneşti mai functioneaza si 4 camine culturale reabilitate: Tămăşoaia, Borşani, Bâlca si Coţofăneşti (in incinta acestui camin functioneaza si o biblioteca cu peste 1000 de volume).

Şcoli din comuna Coţofăneşti