O viziune revitalizantă asupra dezvoltării locale prin crearea unui cadru favorabil antreprenoriatului, incluziune socială si un grad sporit de ocupare a forţei de muncă, vor constitui fundamentul pentru recosntrucţia economiei locale, care poate oferi cea mai bună combinaţie între mediul rural si cel urban.
În vederea poziţionării comunei Coţofăneşti ca piaţa de desfacere pentru produsele locale si generatoare de locuri de muncă, atractiv pentru locuitori, infrastructura reprezintă baza acestui proces de dezvoltare.Diferenţele dintre mediul urban si cel rural din judeţul Bacau sunt semnificative, iar o interconectare a nivelului de dezvoltare impun o aliniere a căilor de transport la standarde normale, care să confere un nivel ridicat de mobilitate a populaţiei. O infrastructură modernă poate contribui pe de o parte la atragerea investitorilor în mediul rural iar pe de altă parte la atragerea populaţiei din mediul urban spre cel rural.
Desi la nivel naţional aderarea Romaniei la Uniunea Europeană a însemnat si atragerea de fonduri pentru infrastructura spaţiului rural, aceasta prezintă minusuri în multe din comunele Romaniei, fiind la un nivel sub european. Comuna Coţofăneşti, reprezintă un exemplu pozitiv din acest punct de vedere, beneficiind de o infrastructura mult imbunatatita fata de cea a multor comune din județ.

Agenţi economici locali
Pentru a intregi imaginea comunei Coţofăneşti din punct de vedere economic, vom mentiona cativa dintre intreprinzatorii locali.
O comunitate are nevoie de investitii si investitori, are nevoie de inovatie si ambitie, de deschidere spre nou, de incercare si reusita, in lungul drum al dezvoltarii economice.
De ce sunt importanti investitorii si oamenii de afaceri locali? Ei bine, fara ei, fara aportul lor financiar, inglobarea fortei de munca de la nivel local, cat si taxele si impozitele care se duc atat catre bugetul local cat si cel de stat, s-ar contabiliza intr-un mare minus iar mult dorita autofinantare bugetara si dezvoltare socio-economica, nu s-ar mai putea intampla.

1 ARCOMLINK 2015 SRL Activitati telecomunicatii
2 BMG HOLDING SRL Fabrica de mobila
3 PAF TRANS ANNE SRL Comert cu amanuntul
4 SC ANASAN MED SRL Activitati de asistenta medicala
5 CEC BANK Activitati bancare
6 SC PETREGOLD SRL Comert cu amanuntul
7 SC PORTELLO SRL Comert cu ridicarea materialului lemnos si de constructii
8 VASILIADA Activitati referitoare la sanatatea umana
9 CAR-RENEL-FE Activitati de creditare
10 COM TRANS SOREA Extractia pietrisului si nisipului
11 PFA DAMIAN GHEORGHE Fabricarea produselor de morarit
12 SC VASIOIU MIXT Comert cu amanuntul
13 EMIL&ANY ALIMENT TRADING SRL Comert cu amanuntul
14 NICU&ALINA TRADE SRL Comert cu amanuntul
15 VIOMAR TRADE COMPANY SRL Comert cu amanuntul
16 KID SPEDITION Transporturi rutiere de marfuri
17 NEW ZOOPROD Comert cu amanuntul
18 ALIVALNIC Comert cu amanuntul
19 COMPANIA REGIONALA DE APA BACAU Activitati de tratare, captare si distributia apei

Comuna Coţofăneşti beneficiaza de prezenta pe teritoriul ei, a catorva agenti ecomomici de dimensiuni medii, care acopera mai multe domenii de activitate precum: extractia nisipului si pietrisului, agricultura, comert.
Societatile comerciale care isi desfasoara activitatea pe raza localitatii, inglobeaza forta de munca locala specializata, formata la locul de munca sau necalificata.
Tot sub aspect economic, localitatea prin reprezentantii de la nivel local, isi doreste atragerea de noi investitii si investitori care sa inglobeze cat mai multi localnici dintre cei considerati a fi o forta de munca apta si disponibila.
Tot aici este de mentionat deschiderea si sprijinul autoritatilor locale in dezvoltarea de noi afaceri in localitatea Coţofăneşti, care sa conduca la o buna dezvoltare a acesteia sub aspect socio-economic a cetatenilor comunei.